Lai samazinātu atkritumu daudzumu, radušos atkritumus cenšas izmantot kā izejvielas ražošanā, kā nosacījums tam ir nepieciešama atkritumu šķirošana pēc to kategorijām. Tas nav vienīgais iemesls, kāpēc atkritumi ir jāšķiro. Šķirojot atkritumus tiek taupīti dabas resursi, šķirotos atkritumus var izmanto otrreizējai pārstrādei, netiek piesārņota apkārtējā vide, līdz ar to netiek radīti draudi cilvēku veselībai.
Lai saprastu, kā tas ir, šķirot bioloģiskos atkritumus pirmsskolā, Getliņi Eko viesojās mūsu dārziņā:
Bioloģiski noārdāmi atkritumi – sausas pārtikas paliekas bez iepakojuma un
zaļie atkritumi, kas efektīvi pārstrādājami biogāzē vai kompostā:
⋅ Dārzeņi un augļi (mizas, serdes)
⋅ Olu čaumalas, siers, biezpiens
⋅ Jēla un termiski apstrādāta gaļa un zivis (t.sk. kauli un asakas)
⋅ Tējas un kafijas biezumi
⋅ Griezti, novītuši ziedi
⋅ Koku lapas un nelieli zari (~2cm diametrā un līdz 50cm garumā)
⋅ Dārza augi, saknes, nezāles, stādi
⋅ Nopļauta zāle